Biografie van Aad Mansveld


MANSVELD,  Adriaan, voetballer ('s-Gravenhage 14-7-1944 - 's-Gravenhage 5-12-1991). Zoon van Hendrik Johannes Isaac Mansveld, verwarmingsmonteur, en Cornelia Jacoba Snap. Gehuwd op 24-6-1966 met Cecilia Francina Johanna Kerkvliet (geb. 1946). Uit dit huwelijk, dat op 12-8-1982 werd ontbonden, werden 1 zoon Rudy en 1 dochter Sandra geboren. Adriaan Aadje - in het Haagse dialect: 'Aadsjuh' - Mansveld groeide, samen met zijn oudere zuster Hennie, op in de Haagse volkswijk het Laakkwartier.

Nadat hij de lagere school en de Capadose-school voor voortgezet lager onderwijs had bezocht, trad hij in het voetspoor van zijn vader en was hij van 1960 tot 1968 werkzaam als verwarmingsmonteur. Voetbal en honkbal waren Aadjes grote liefhebberijen. Voor beide takken van sport had hij talent, maar toen hij op vijftienjarige leeftijd een keuze moest maken, koos hij voor het voetbal, zowel om het aanzien als vanwege de financiële mogelijkheden.

Het was voor de mensen uit laakkwartier van zelfsprekend dat Aad ging voetballen bij de voetbal vereniging HVV Laakkwartier, toch deed Mansveld dat niet wat hem veel commentaar opleverde bij zijn vriendjes die daar wel allemaal speelden.

Mansveld ging op advies van zijn neef Frans Kok die keeper was van ADO 1 naar ADO toe. Aad was al tien jaar lid van ADO toen hij zijn debuut maakte tegen Telstar in de Eredivisie. Mansveld heeft met ADO en later FC Den Haag vijf maal de finale bereikt van de KNVB beker (Amstelcup) tweemaal won hij deze cup de eerste keer in 1968, en de tweede keer in 1975. Mansveld heeft bijna tot zijn 38ste in de Eredivisie gespeeld, alleen dat is al opzienbarend. Mansveld stond bekend om zijn vrije trappen, en om zijn enorme passes, schoot menigmaal vanaf een afstand van zo'n 25 meter de ballen in de touwen van de tegenstanders. Er zijn maar weinig spelers die zoveel gescoord hebben als laatste man, Mansveld is menigmaal bij de eerste drie geëindigd van de topscoorders van zijn elftal per seizoen.

In 1977 maakte Aad Mansveld de overstap naar Feyenoord. Voor de FC Den Haag supporter een afknapper die veel pijn deed in Den Haag. Mansveld verklaarde zelf hierover dat hij op dat moment 34 jaar was en bij FC Den Haag een tienjarig contract wilde hebben. Mansveld wilde destijds nog 2 jaar voetballen om daarna uit te groeien als Technisch Directeur cq Manager. Omdat in die tijd deze functie totaal niet bestond in het betaalde voetbal deed het toenmalige bestuur hier lacherig over. Aad kon met zijn overstap zijn financiële toekomst veiligstellen en vertrok naar Rotterdam.

Na anderhalf jaar kocht FC Den Haag Mansveld terug van Feyenoord. Na twee seizoen FC Den Haag stapte Mansveld over naar FC Utrecht. FC Den Haag in 1981 kwam in grote financiële problemen. De gemeente nam FC Den Haag over. Mansveld inmiddels 37 was toen te duur. Mansveld zelf ging er van uit dat hij niet meer op het veld te recht kwam en ging met zijn gezin op vakantie naar Spanje. Tot zijn eigen verbazing kwam de voorzitter van FC Utrecht Mansveld opzoeken in Spanje. FC Utrecht ging er vanuit dat Mansveld nog een jaar zou bij tekenen bij FC Den Haag en mede door het vertrek van Wim van Hanegem wilde FC Utrecht Mansveld inlijven.

Slechts een half jaar zou zijn periode bij FC Utrecht gaan duren. Na een half jaar Utrecht en FC Den Haag op de voorlaatste plaats belanden in de Eredivisie kocht Mansveld met wat hulp van sponsoren van FC Den Haag zich zelf vrij om vervolgens weer terug te keren bij FC Den Haag.

Aad Mansveld overleed op 5 december 1991 aan een slopende ziekte Mansveld is slechts 47 jaar geworden. Mansveld heeft meerdere malen in jong Oranje gespeeld en het B elftal van Oranje en 6 maal het grote Oranje. Het zag er naar uit dat Mansveld naar het WK in Duitsland (1974) zou gaan. Hij speelde alle kwalificatie wedstrijden mee voor het WK, helaas voor Mansveld ging het niet door hij scheurde 3 maanden voor het WK zijn enkelbanden af bij een training van FC Den Haag, einde droom en einde Oranje. Tot op de dag van vandaag is Mansveld nog steeds Europees topscorer van ADO Den Haag.

Ook heeft Mansveld nog steeds een Europees record om een loepzuivere hattrick te maken als laatste man in een kwartfinale Europacup wedstrijd tegen West Ham United. (drie doelpunten in 1 helft)

Mansveld staat op de vierde plaats in Nederland met de meest gespeelde wedstrijden in de eredivisie als veldspeler.

Na zijn voetbalcarrière was Mansveld actief als coach. Hij trainde achtereenvolgens de jeugd van FC Den Haag (1976-1978), het eerste elftal van VVM (1980), Laakkwartier (1981) en Oranje Blauw (1983). In 1984 keerde hij bij FC Den Haag terug als assistent van trainer Rob Baan. Na een seizoen werd hij hoofdtrainer bij HVV, vervolgens tot en met 1986 bij SV '35 en van 1987 tot 1991 opnieuw bij Laakkwartier. In de zomer van 1990 werd bij Aad Mansveld longkanker geconstateerd. Hij overleed een halfjaar later, slechts 47 jaar oud.

Onder grote publieke belangstelling - alsof het een thuiswedstrijd van ADO of FC Den Haag betrof - werd de markante speler gecremeerd. Ruim drieduizend vrienden en fans namen afscheid van de voetballer, die, ondanks zijn internationale prestaties, toch een Haagse held was gebleven.

In 2000 werd Aad Mansveld verkozen tot voetballer van de Eeuw door de gemeente en inwoners van Den Haag. Mansveld werd tevens verkozen tot sporter van de Eeuw op de derde plaats onder hockeyer Ties Kruize en tennisser Richard Krajicek.

Tevens is er naast een tribunenaam en standbeeld ook twee straatnamen naar Aad Mansveld vernoemd in den Haag.

Aad Mansveld heeft o.a. samen gespeeld als speler van ADO, FC Den Haag, Oranje, jong Oranje, Feyenoord en FC Utrecht met :

Johan Cruijff, Johan Neeskens, Arie Haan, Wim Suurbier, Ruud Krol, Piet Schrijvers, Rob Rensenbrink, Gerrie Mühren, Barry Hulshoff, Johnny Rep, Theo de Jong, Rinus Israel, Willem van Hanegem,  Hans van Breukelen, Frans Adelaar, Gerard v/d Lem, Jan Wouters, Gert Kruis, Leo van Veen, Jan Willem van Ede, Ton Thie, Eddy Treitel, Ben Weinstekers, Sjaak Troost, Joop Hiele, Stanley Brard, Wim Rijsbergen, Wim Jansen, Peter Houtman, Michael van der Korput, Jan van Deinsen, Martin Vreysen, Andre Stafleu, Nico Jansen, Willy Kreuz, Lex Schoenmaker, Henk van Leeuwen, Simon van Vliet, Roger Albertsen, Martin Jol, John Dusbaba, Mark Wotte, Jan Mulder, Dick Schneider, Harry Heijnen, Rene van Delft, Hans Galje, Cris Treling, Harold Berg, Tscheu la Ling, Aad Kila, Dick Advocaat, Willy Brokamp, Theo Pahlplatz, Dojo Perazic, Clyde Best.

Aad Mansveld heeft o.a. onder de volgende trainers gewerkt bij ADO, FC Den Haag, Oranje, Jong Oranje, Feyenoord en FC Utrecht met :

Ernst Happel, Vaclav Jezek, Vujadin Boskov, Evert Teunissen, Rob Baan, Cor v/d Hart, Frantisek Fadrhonc, Hans Kraaij sr, Martin van Vianen, Han Berger, George Kessler, Piet de Visser.